For mange kan det å handle aksjer og fond virke komplisert, og derfor være noe forbeholdt eksperter. Faktum er at aksjemarkedet er noe alle med interesse av å spare penger bør være eksponert mot. Spesielt med tanke på de lave rentene som bankene tilbyr i dag.

Dette bør du vite før du kjøper aksjer for første gang

vidalab


Envelope

For mange kan det å handle aksjer og fond virke komplisert, og derfor være noe forbeholdt eksperter. Faktum er at aksjemarkedet er noe alle med interesse av å spare penger bør være eksponert mot. Spesielt med tanke på de lave rentene som bankene tilbyr i dag.

Dette bør du vite før du kjøper aksjer for første gang

Av William Johan Frantzen/ 23.01.2018


Facebook


Instagram


Twitter


Linkedin

For mange kan det å handle aksjer og fond virke komplisert, og derfor være noe forbeholdt eksperter. Faktum er at aksjemarkedet er noe alle med interesse av å spare penger bør være eksponert mot. Spesielt med tanke på de lave rentene som bankene tilbyr i dag.

Nedenfor har jeg svart på ulike spørsmål som kan hjelpe deg med å komme i gang med investeringene i aksjemarkedet.

Hvor mye bør du investere?

Hovedregelen er at du ikke skal investere mer penger enn det du har råd til å tape. Dersom du for eksempel vet at du skal bruke pengene til ferie eller bolig de neste årene bør du vurdere å ha dem på innskuddskontoen i stedet. Årsaken til det er at aksjer er svært volatile, og på kort sikt kan du risikere store svingninger i aksjekursene. Skal du kjøpe aksjer bør du tenke langsiktig og tidshorisonten bør minimum være fem år.

Når du er helt ny i markedet kan det være fornuftig å gå gradvis inn i både aksjer og fond. Det kan være både smart og lønnsomt å lære seg prosessene for kjøp og salg av aksjer før du investerer i større beløper. Det er bedre å gjøre fra seg nybegynnerfeilene tidlig slik at når du skal investere større beløper så gjør du hvertfall ikke de feilene. Ettersom aksjemarkedet endrer seg kontinuerlig vil det alltid være noe nytt å lære. Derfor må du aldri gå i fellen og tro at du er utlært.

Er det smart å kjøpe aksjer når aksjemarkedet er på all-time-high?

De siste to årene har vi nesten på daglig basis kunnet lese i ulike medier at den ene eksperten etter den andre har spådd at aksjemarkedet kommer til å falle. Dette med bakgrunn i at markedet har vært på all-time-high nesten hver måned. Felles for dem alle er at ingen har kunnet si når børsfallet vil inntreffe.

Du tenker kanskje at det vil være lurt å holde seg utenfor aksjemarkedet til det har falt? Alle vet at markedet kommer til å falle, men ingen vet når. Hva om markedet fortsetter oppover de neste to årene? Ved å ha dem på sparekonto vil du da potensielt gå glipp av denne avkastningen.

Siden det er tilnærmet umulig å spå om kursene skal opp eller ned vil du aldri finne det perfekte tidspunkt for å starte investeringen. Det handler ikke om å time markedet, derimot handler det om tiden du er i markedet. Selv om historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning så tilsier all historikk over verdens aksjemarkeder at markedene skal opp over et lengre perspektiv.

Klikk her for å lese blogginnlegget ”Selger du når aksjemarkedet stuper” for å lære hvordan du skal agere når aksjemarkedet faller.

Hvor kan du kjøpe aksjer og fond?

Stort sett alle de store bankene og finansinstitusjonene tilbyr kjøp og salg av aksjer og fond. Sjekk om din bank tilbyr dette før du eventuelt vurderer en annen bank.

Hvilken konto bør du velge?

Når du har valgt bank og fått tilgang til aksjer og fond må du velge hvilken konto du skal handle fra. Bankene tilbyr litt forskjellige kontotyper, men kontoene som går igjen er ”Aksje- og fondskonto”, ”Aksjesparekonto” og ”Investeringskonto”. Hovedforskjellen mellom disse tre kontoene er hvordan kjøp og salg av aksjer beskattes. Det er fordeler og ulemper med alle og hvilken du skal velge avhenger av hvilken type investor du er.

Klikk her for å lese mer om fordeler og ulemper med de ulike kontotypene.

Hva er kurtasje?

Kurtasje er avgiften som megleren (bank) tar for å gjennomføre et kjøp eller salg av aksjer eller andre verdipapirer. Avgiften er ofte en prosentandel av beløpet du kjøper eller selger for, men det kan også være en fastpris. Prisene vil variere fra megler til megler.

Det kan være smart å undersøke hvilke kurtasjeklasser banken har, og om det er mulig å endre den. Dersom du har valgt feil kurtasjeklasse i forhold til beløpet du handler for kan du risikere å betale langt mer i kurtasje enn du egentlig trenger.

Kjøper du aksjer i et selskap for kr 1000,- og kurtasjen er kr 79,- må du ha en avkastning på 7,9% for å ha gevinst på aksjen. Siden kurtasjen også inntreffer i det øyeblikket du selger aksjen må du ha minimum 15,8% avkastning for å gå i null med handelen. Et godt tips kan derfor være å kjøpe aksjer for litt større beløper slik at du ikke trenger 16% avkastning for å gå i pluss.

Hva er de beste kildene for å lære om aksjer og investering?

Internett florerer av ulike medium som skriver om aksjer og investeringer. Derfor handler det om å finne de kildene som gir deg mest relevant informasjon. I tillegg til artikler og blogger på internett finnes det utallige podcaster, bøker og YouTube-videoer hvor du kan lære mye.

Jeg bruker disse kildene for å lære mer om investering:

  • Bøker om investering.
  • YouTube
  • Podcast – Blant annet ”Pengepodden”, ”Odd Lots” og ”The Tim Ferris Show”.
  • Twitter
  • Kvartalsrapporter og årsrapporter for å lære mer og forstå selskapene du skal investere i.
  • Hegnar.no – Nettstedet samler nyheter fra de aller fleste mediumene både i Norge og utlandet slik at det er enkelt å holde seg oppdatert.
  • E24DN og Marketwatch er også gode nyhetskilder som er verdt å sjekke ut.

Lykke til med investeringene dine! 🙂

OM FORFATTEREN

William jobber i markedsavdelingen i Tromsø IL. Han er tidligere profesjonell fotballspiller for Tromsø IL. Med over 8 års erfaring fra toppidrett har han god innsikt i hvilke krav og egenskaper som stilles for å ta det neste steget i karrieren.

I tillegg interesserer han seg for investeringer, personlig utvikling og god musikk.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA WILLIAM


Bøker er en av de beste måtene å tilegne seg kunnskap på. Her er tre bøker du bør lese dersom du ønsker å lære mer om investering. Kanskje klarer du å ta bedre investeringsbeslutninger, og oppnå høyere avkastning i årene som kommer.

Tre bøker å lese hvis du vil bli rik

 


I ukens podcast får vi besøk av vår første gjest, et historisk øyeblikk. Hanne Kristiansen fra Manpower gir oss et innblikk i bemannings- og rekrutteringsbransjen, og forteller hvordan du bør gå fram for å få jobb.

Slik får du jobb, ifølge en headhunter fra Manpower

 


Det siste året har jeg testet om jeg kun ved hjelp av språkplattformen ”Duolingo” kan lære meg spansk flytende. 365 dager senere har jeg fasiten, og den er ganske interessant.

Kan du lære spansk på 1 år?

 

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.