Jeg deler mine erfaringer etter et halvt år i et globalt fin-tech selskap i Lisboa, og hva jeg tror alle bør tenke på før de hopper på en slik jobbmulighet.

Fire erfaringer fra å jobbe i en utenlandsk start-up


vidalabJeg deler mine erfaringer etter et halvt år i et globalt fin-tech selskap i Lisboa, og hva jeg tror alle bør tenke på før de hopper på en slik jobbmulighet.

Fire erfaringer fra å jobbe i en utenlandsk start-up

Av Christopher René Vonheim / 09.11.2017
Mange som er interessert i økonomi og business har en ambisjon eller tanke om å jobbe i en utenlandsk start-up. Under deler jeg mine erfaringer etter et halvt år i et globalt fin-tech selskap i Lisboa, og hva jeg tror alle bør tenke på før de hopper på en slik jobbmulighet.

I’m treatin’ every year like it’s game seven.

–  The Weeknd, A lie

1. Sett deg inn i kulturen og strategien til selskapet du vurderer å jobbe for

Etter å ha fått arbeidserfaringen min fra Lisboa på avstand, har jeg konkludert med at man alltid bør gjøre en grundig research før man hopper på en jobbmulighet i utlandet.

Denne researchen øker i betydning hvis det er en start-up du skal jobbe for og ikke et globalt og etablert selskap siden det ofte er mer “kaos” og uforutsette hendelser i en start-up. En start-up må levere raskere vekst enn etablerte selskaper. Ofte har start-ups flere konkurranseulemper (kjennskap, kapital, troverdighet, PR-nettverk etc.), som selskapet må kompensere for med hardere innsats og mer original og innovativ tenkning. Hvordan selskapet har tenkt å vokse fremover (strategien) vil også gi deg en pekepinn på hvordan arbeidsoppgaver som vil bli prioritert, og hvordan selskapet vil måle din innsats.

Kulturen er også viktig å sette seg inn i, fordi det gir deg muligheten til å forberede deg på hva du har i vente. Skal du leke med de store guttene eller jentene i bransjen, må du være forberedt på direkte tilbakemelding, tydelig hierarki og selskapskultur som ikke alltid er like beskyttende og behagelig som den norske modellen. Budskapet er: Du må utvikle tykk hud raskt.

Du bør stille deg selv disse spørsmålene:

  1. Jeg kommer til og måtte jobbe hardt, og blir å få flere uforutsette hendelser som jeg må håndtere fortløpende (er dette en hverdag jeg vil ha?).
  2. Jeg får en unik mulighet til å utvikle meg raskt som person og arbeidstaker (er dette en erfaring jeg tror vil være viktig for min karriere?).

2. Bryt ned dagen og uken din i konkrete mål og arbeidsoppgaver

Som punkt én beskriver, er en start-up avhengig av rask vekst. Dette betyr at du som arbeidstaker får større arbeidsoppgaver tidlig i selskapet, som igjen betyr at du selv er ansvarlig for å levere på disse arbeidsoppgavene. Dette kan være ubehagelig i starten, spesielt hvis man ikke når målene sine.

Samtidig er dette en enda mer ubehagelig opplevelse hvis du selv føler at du har gjort mye gjennom perioden, men ikke tydelig kan forklare din sjef og team nøyaktig hva du har gjort, og hvorfor du tror at dette ikke har gitt tilfredsstillende resultater.

Min erfaring er at du kommer best ut av det hvis du systematisk lager en plan for deg selv hver uke, med tydelig oppgaver du skal gjennomføre. Når du har laget denne listen, og gjennom uken kan krysse av på det du har gjort, er det enklere å gå i dialog med sjefen din og eventuelt forklare hvorfor du ikke har nådd målene dine. Kanskje er det så enkelt som at ting tar lengere tid enn anslått, eller at prioriteringene du har gjort kan justeres for høyere ROI (avkastning).

Du bør stille deg selv disse spørsmålene:

  1. Jeg blir å få mange viktige arbeidsoppgaver tidlig som jeg må levere på (er jeg komfortabel med å få mye ansvar?)
  2. Arbeidsmengden min kan både bli variert og tidskrevende (er jeg flink til å systematisere og strukturere arbeidet mitt?)

3. Forbered deg mentalt på å mye mislykkes mye

De aller fleste start-ups mislykkes. Dette er viktig å ha i bakhodet når du bestemmer deg for å jobbe for én. Betyr dette at en erfaring i en start-up er dårlig? Tvert imot.

Jeg tror at det å jobbe i en start-up er noe av den beste erfaringen du kan få med tanke på læringsutbytte ditt. Du kan fiktivt forestille deg at det du vil bruke 1 år på å lære deg i et etablert selskap, må du kanskje lære deg å anvende i løpet av 4 uker i en start-up.

Oppsummert: Du vil lære enormt mye på kort tid, men det vil også kreve en del av deg.

Samtidig vil du jobbe i konstant motbakke. Dette er hverdagen til en start-up (som oftest). Dette betyr ikke at du aldri vil nå positive milepæler, men heller at du for en hver seier, raskt vil finne ut at det er mange flere milepæler du må nå raskt for å fortsette veksten for selskapet.

Some say I’m an overnight success. Well, that was a very long night that lasted about 10 years.

– Lisa Morton

Når man arbeider i motbakke betyr det at du ofte ikke vil nå ambisjonene du har satt deg. Dette er helt naturlig, men også et viktig punkt du må evaluere når du skal arbeide for en start-up. Tradisjonelt sett er vi mennesker mer glad i å lykkes, enn å mislykkes. Derfor kan det være fornuftig at du på forhånd tenker over hvordan du vil håndtere og ikke nå målsetninger. Vil dette påvirke deg negativt både på og utenfor jobb. Har du kapasitet til å håndtere en slik arbeidssituasjon over tid (ofte er erfaring den eneste måten å finne det ut på).

Du bør stille deg selv disse spørsmålene:

  1. Er jeg komfortabel med og ikke nå målene jeg får fra min leder?
  2. Er jeg komfortabel med å forsvare hvorfor jeg ikke når målene mine på en konstruktiv måte som sikrer at jeg fremover har bedre forutsetninger for å nå de?

4. Ta sjansen – risiker å tape 1X, ikke ta sjansen – risiker å tape 10.000X

Siste refleksjon og råd fra meg til alle som vurderer å ta sjansen på og jobbe i utlandet er følgende: Hvis du tenker på arbeidslivet som en investering du gjør i aksjemarkedet kan følgende eksempel gi deg et nytt perspektiv. Hvis du ”investerer” i en ny jobb, risikerer du bare å tape det beløpet du gikk inn med. Investerer du derimot ikke, kan du risikere å gå glipp av en gevinst som er 10.000 ganger større enn beløpet du investerte.

Eksempel: Du hadde vært mangemillionær i dag hvis du hadde investert tidlig i Apple, Facebook, Amazon eller Google.

Poenget mitt er at den eneste reelle risikoen du påtar deg med å ta sjansen på en ny jobb i utlandet, er å bite i det sure eplet og si opp hvis du ikke trives eller føler at det ikke er riktig jobb for deg. Dette blir i så fall bare en verdifull læring du vil ta med deg videre i yrkeskarrieren.

Skulle du derimot ikke ta sjansen, vil du aldri med sikkerhet få vite hva som kunne skjedd. Det vil alltid være umulig å spå hvordan en ny kultur og selskap vil passe deg, men alle er vel enig om at det ikke hadde vært så ille å jobbe tidlig for Facebook eller Google når deres globale suksess er like rundt hjørne.

Derfor er det ofte gode argumenter for å prøve seg i nye selskaper hvis reasearchen din på forhånd (se punkt 1.) tilsier at det er gode muligheter for at du kan lære mye, trives og jobbe for et selskap med en spennende fremtid.

OM FORFATTEREN

Christopher har jobbet som kommunikasjonskonsulent hos Hurtigruten, samt vært innleid som konsulent hos Visit Tromsø. I 2017 arbeidet han for det europeiske fin-tech selskapet CompareEuropeGroup i Lisboa hvor hovedfokuset var markedsføring og kommunikasjon.

Nå er Christopher ansatt i et 12 måneders engasjement hos Norges Sjømatråd.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA CHRISTOPHER

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.