Tenker du over hvilket mindset du bruker når du lærer best eller oppnår noe du ikke trodde var mulig? Dersom du er bevisst på dette trenger du ikke lenger sette begrensninger for hva du vil gjøre.

Har du riktig mindset for å nå toppen?

 

vidalabTenker du over hvilket mindset du bruker når du lærer best eller oppnår noe du ikke trodde var mulig? Dersom du er bevisst på dette trenger du ikke lenger sette begrensninger for hva du vil gjøre.

Har du riktig mindset for å nå toppen?

Av William Johan Frantzen/ 20.09.2017
Tenker du over hvilket mindset du bruker når du lærer best eller oppnår noe du ikke trodde var mulig? Dersom du er bevisst på dette trenger du ikke lenger sette begrensninger for hva du vil gjøre.

De aller fleste av oss har en egen evne til å utføre oppgaver på ren automatikk. Det vil si at vi ikke alltid tenker over hvordan vi gjør dem. Når vi først har lært noe fordufter gleden, og nysgjerrigheten til å utvikle evnene det neste steget. Med riktig mindset øker du nysgjerrigheten, og sjansen for å lykkes på flere områder i livet mangedobles.

Noe av det interessante med oss mennesker er hvor stor avstand det kan være mellom to individer når det kommer til deres oppfatninger, og meninger om et aktuelt tema. En person kan mene at en oppgave er totalt umulig, mens den andre trigges av at han ikke får det til, og fortsetter å prøve til han lykkes.

Hva er det som gjør at noen lykkes, mens andre igjen ikke lykkes? Er det tilfeldigheter som gjør at Cristiano Ronaldo er kåret til verdens beste fotballspiller de siste årene. Eller kommer det som et resultat av utallige timer med trening og fokus på detaljer?

Ifølge psykologen Carol Dweck er det verken tilfeldig eller bare egenskapene og talentet som har gjort Ronaldo til den fotballspilleren han er i dag. Det som virkelig har gjort han til en atlet og målmaskin han er måten han tenker på. Ronaldo har det Dweck kaller for et “growth” mindset og ikke et “fixed” mindset.

Growth mindset vs Fixed mindset

Det som kjennetegner individer med et “growth” mindset er ofte deres evne til å jobbe smartere og hardere når det butter imot. Alle som ønsker å lykkes innenfor et felt kommer ved en anledning til å møte motgang, det er bare spørsmål om tid. Det som virkelig betyr noe er hvordan du møter motgangen.

Møter du den med et “fixed” mindset, der du tror oppgaven er umulig å gjennomføre på grunn av at du mener at du mangler de egenskapene som skal til for å lykkes. Dersom du tenker slik er sjansen for suksess tilnærmet null. Dette fordi du tror at evner og egenskaper er noe du har fått tildelt. Ikke noe du kan utvikle underveis.

Har du derimot et “growth” mindset vil sannsynligheten for å lykkes øke betraktelig. Dette fordi du vet at egenskapene dine bare er et utgangspunkt. De kan derfor dyrkes videre gjennom den innsatsen du legger ned.

Det finnes ikke begrensninger

Se for deg at du forbedrer egenskapene dine med 1% hver eneste dag i løpet av et år. Dersom du klarer å forbedre deg så lite som dette hver dag i 365 dager har du blitt 37 ganger bedre enn da du startet året. Det er en vanvittig utvikling. Klarer du å tenke slik gjennom et langt liv trenger du ikke lenger sette begrensninger for deg selv.

Det jeg prøver å si er at selv om vi har forskjellige talenter, evner og interesser så kan alle endre og utvikle seg.

Sett deg mål og arbeid mot dem. Men husk at det vil komme både oppturer og nedturer underveis. I slike faser handler det om å arbeide konsistent. Hold støyen fra omverden ute slik at du over tid har mulighet til å nå målet du har satt seg.

Vi har ubegrenset med potensial, og dermed er det umulig å forutse hva som kan utrettes gjennom flere år med steierevne, engasjement og smart arbeid.

Har du et sterkt nok ønske til å lære og haugevis med passion er det ingen som setter begrensninger for hva du kan utrette.

OM FORFATTEREN

William er profesjonell fotballspiller for Tromsø IL. Med over 8 års erfaring fra toppidrett har han god innsikt i hvilke krav og egenskaper som stilles for å ta det neste steget i karrieren.

I løpet av årene som fotballspiller har han også arbeidet og høstet erfaring fra markedsavdelingen i klubben.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA WILLIAM


I ukens nyhetsbrev kan du blant annet lese om Sophia, Saudia Arabias nyeste innbygger, om Deep Map sitt samarbeid med Ford og få med deg ukens låt.

Sophia er Saudi Arabias nyeste innbygger, hun er ikke som alle andre

 


I ukens podcast diskuterer vi ulike kriterier for hva som er drømmejobben, hvordan du får den og flere gode historier rundt det å få drømmejobben.

Hva er drømmejobben, hvordan får du den og flere gode stories

 


Er det mulig å kombinere toppidrett og utdanning, og samtidig lykkes på begge arenaer? Ved å gjøre de riktige prioriteringene er det fullt mulig.

Hvordan kan du kombinere toppidrett og utdanning?

 

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.