Hva kjennetegner et godt produkt?

 

vidalabHva kjennetegner et godt produkt?

Av Christopher René Vonheim / 28.07.2017
Å lage produkter som kunder elsker er noe av det viktigste i en hver organisasjon.

Konkurransen rundt kunder er ofte intens, og preget av ulike restriksjoner i form av kapital, tid, intelligens og reguleringer. Dette gjør at det å lage unike produkter ofte er en krevende utfordring som kun de aller beste klarer å løse. Til gjengjeld er fordelene av å lykkes så store at det alene kan utgjøre forskjellen på om en bedrift er vellykket og bærekraftig, eller om en bedrift går sakte mot oppløsning og konkurs.

Det finnes flere rammeverk som benyttes for å beskrive et godt produkt. En av mine favoritter er rammeverket til Jeff Weiner (CEO LinkedIn). Ifølge Weiner, må gode produkter levere på fem ulike parametere for å kunne regnes som virkelig gode.

De fem kreftene som kan skape et godt produkt:

1.Evnen til å levere verdensklasse på en spesifikk verdiskapende og ettertraktet aktivitet

De beste produktene har en tendens til å ha laserfokus på én bestemt oppgave, som de gjør bedre enn alle konkurrenter.

Eksempel:
Ingen i verden er flinkere til å optimalisere søk for mennesker enn Google. Google satt en ny standard for søking på internett ved blant annet indeks og siderangeringer, og konkurrerte dermed enkelt bort first-mover fordelen til AltaVista og andre søkemotorer som hadde vært i markedet før Google.

HeadSpace er et annet eksempel som har perfeksjonert alt en app behøver for å bli kundens foretrukne meditasjonsapp.

2. Enkel, intuitiv, og forutser kundenes behov

Skal du hjem” kan Waze spørre deg om, mens du akkurat har logget deg inn på appen og skal finne den minst trafikkerte ruten på vei hjem fra jobb. Dermed slipper du nå å plotte inn destinasjonen du skal til. Slike funksjoner er nøkkeleksempler på hvordan man kan bruke tidligere data for å raskt forutse kundens nåværende behov.

Siden Waze ved hjelp av erfaring vet at du på rundt denne tiden av døgnet, har forsøkt å finne ruten din hjem fra jobb, kommer Waze deg i forkjøpet og har allerede plottet inn ruten din. Slike brukeropplevelser husker definitivt kunden en stund!

Liknende eksempler finnes også hos Netflix, Spotify og Amazon, som alle har en enorm forståelse av både big og small data, og utnytter disse kundeerfaringene til å forenkle og forutse kundenes problemer og muligheter.

3. Overstiger forventinger

Alle produkter som overgår kundens forventninger setter et langvarig og positivt minne i kundens bevissthet. Dette vil for det første skape en sterk kundelojalitet, men kanskje like viktig, også gjøre at kunden kan tilgi bedriften hvis det svikter en gang i fremtiden.

Eksempel:
Zappos har et fokus på kundeservice som overgår de fleste. Som en konsekvens skaper Zappos jevnlig WOW-opplevelser til kundene sine som gjør at brukerne av Zappos får et helt spesielt forhold til selskapet. Noen av disse aktivitetene er:

  • Et varehus som opereres 24/7, og ikke etter kostnadsminimering-prinsippet.
  • Kundeservice-medarbeidere som søker på konkurrentene sine sider hvis de selv ikke har det produktet kundene ønsker.
  • Jevnlige oppgraderinger som ikke er inkludert i prisen som for eksempel ekspresslevering.

4. Gode produkter vekker følelser hos kunder

Noen produkter skaper emosjonelle følelser hos kunder. Vi identifiserer oss gjerne med produktene, og ønsker å bli assosiert med de. Gode produkter som klarer å vekke disse følelsene oppnår ofte muligheten til å heve prisen som en konsekvens, særlig innenfor mote, elektronikk og kunst.

Eksempel:
Tesla har klart å ta en helt unik posisjon i bilmarkedet, og få bilprodusenter har like lojale kunder som Tesla. Lanseringen av Model 3, kan enklest beskrives som et paradigmeskift i kundelojalitet. Men hvordan følelser er det egentlig Tesla har klart å skape hos sine kunder? Mange vil assosiere sine følelser av Tesla som følgende:

Å kjøre en Tesla oppleves som å kjøre fremtidens bil.”

Ingen bilmerker i verden har i dag den samme teknologiske troverdighet som Tesla. Hvis du adderer denne posisjonen med Tesla sin bærekraftige profil, enklest oppsummert med misjonen deres, å akselerere transformasjonen til bærekraftig transport, så har du en eksplosiv kombinasjon som skaper en unik posisjon i markedet.

5. Gode produkter forvandler livet ditt til det bedre

Kan du nå tenke deg et liv uten din iPhone, eller smart-telefon? Neppe. På mange måter har det blitt fjernkontrollen til livet vårt, og kundelojaliteten til Apple er som en konsekvens så sterk at det kan sammenlignes med at Ferrari skulle ha vært markedsleder innenfor bilindustrien.

Det samme eksemplet kan trekkes mot Facebook. Det vil være utenkelig for oss og ikke ha den samme kommunikasjonen og kontrollen over vårt personlige nettverk og interessefelt som vi i dag får gjennom Facebook. Med andre ord har disse selskapene lagd produkter som gjør at vi har fått et mye bedre liv enn tidligere, og dette er ofte den mest ettertraktede posisjonen å ha i et markedsperspektiv.

Hvorfor alle burde sikte seg inn på å lage et godt produkt

Bedrifter som leverer fantastiske produkter til sine kunder setter seg ofte opp i ekstremt attraktive monopolsituasjoner som gjør at de kan hente ut en større margin en konkurrentene sine. Dette betyr igjen at bedriften har større frihet og mulighetsområde til å sette et stort fotavtrykk i verden ved hjelp av produktutvikling, forskning og forbedret kundeopplevelse. Disse faktorene sikrer også at bedriften får en levedyktig fremtid og kapital til å endre seg når nye konkurrenter kommer med disruptive innovasjoner.

OM FORFATTEREN

Christopher har jobbet som kommunikasjonskonsulent hos Hurtigruten, samt vært innleid som konsulent hos Visit Tromsø. I 2017 arbeidet han for det europeiske fin-tech selskapet CompareEuropeGroup i Lisboa hvor hovedfokuset var markedsføring og kommunikasjon.

Nå er Christopher ansatt i et 12 måneders engasjement hos Norges Sjømatråd.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA CHRISTOPHER


Kina har den nye Silicon Valley-byen

Kina lager en bedre versjon av Silicon Valley

 


Jeg deler mine erfaringer etter et halvt år i et globalt fin-tech selskap i Lisboa, og hva jeg tror alle bør tenke på før de hopper på en slik jobbmulighet.

Fire erfaringer fra å jobbe i en utenlandsk start-up

 


Leveregler for å nå målene dine

10 leveregler for å nå målene dine

 

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.