Investeringsskolen fokuserer på hvordan du som hobby-investor kan navigere deg fram til å ta de riktige valgene i en jungel av investeringsprodukter.

Investeringsskolen – Hvor skal du investere pengene dine?

vidalab


Envelope

Investeringsskolen fokuserer på hvordan du som hobby-investor kan navigere deg fram til å ta de riktige valgene i en jungel av investeringsprodukter.

Investeringsskolen – hvor skal du investere pengene dine?

Av William Johan Frantzen/ 12.08.2017


Facebook


Instagram


Twitter


Linkedin

I vår nye serie “Investeringsskolen” ønsker vi å fokusere på hvordan du som småsparer, heretter hobby-investor kan navigere deg fram til å ta de riktige valgene i en jungel av ulike investeringsprodukter. Ved å ta de riktige beslutningene i en tidlig fase vil du ha større sannsynlighet for å lykkes med investeringene på lang sikt.  

Del 1 av investeringsskolen er en kort introduksjon hvor vi vil se på de vanligste alternativene du har når du skal velge hvor pengene dine skal investeres.

I denne serien vil vi snakke om å “investere”, ikke å “spare” sparepengene. Grunnen er enkel. Ved å investere sparepengene, framfor å spare dem vil du over tid ha mulighet til oppnå høyere avkastning som en direkte følge av at markedet historisk sett peker oppover, samt rentes rente effekt.

Når du investerer pengene dine i boligmarkedet eller aksjemarkedet tar du del i utviklingen av både bedrifter og samfunn. Dersom du er strategisk kan du personlig også nyte godt av dette i framtiden.

Et klassisk eksempel som gjør at veldig mange ikke får med seg rentes rente er at de sparer på sparekontoen i banken.

Faktisk så vil du med dagens innskuddsrenter og inflasjon oppnå en realrente som gjør at pengene dine faller i verdi dersom du sparer dem i banken.

Dersom du sparer til å kjøpe din første leilighet eller ønsker en buffer til uforutsette hendelser er sparekontoen en perfekt løsning. Hvis du i likhet med mange andre legger av penger på sparekontoen som du ikke har behov for i dag, og tror at det vil gi deg god avkastning i framtiden bør du følge med videre i denne serien.

Før du plasserer alle pengene inn i den første og beste investeringen du ser, bør du undersøke hvilke andre alternativer du har å velge i.

I Norge investerer vi nesten uten unntak pengene våre i bolig som historisk har gitt oss trygg og god avkastning, men det finnes andre investeringer som også gjør det mulig å oppnå høy avkastning over lengre tid.

I tillegg til bolig kan du blant annet plassere pengene:

 1. Sparekonto i banken
  1. Historisk lave renter gjør dette til en bufferkonto
 2. BSU – boligsparing for ungdom
  1. Trygt alternativ om du sparer til bolig
  2. Ved skattbar inntekt kan du få opptil kr 5000 i skattefradrag hvert år hvis du sparer kr 25 000.
 3. Aksjemarkedet
  1. Enkeltaksjer
  2. Fond
  3. Obligasjoner
  4. Derivater
  5. ETP – børsnoterte produkter
 4. Under puten
  1. Neppe et godt alternativ, med mindre du skyr risiko

Alle disse investeringsalternativene er reelle i form av at det plasseres penger der på daglig basis. Graden av avkastning og risiko vil derimot variere.

For eksempel gir sparekontoen deg null avkastning og tilnærmet null risiko. Aksjemarkedet derimot kan gi deg høyere avkastning gitt risikoen du er villig til å ta.

For mange kan det å investere pengene i aksjemarkedet oppleves både vanskelig og skummelt.

I neste del av Investeringsskolen ønsker vi å ufarliggjøre aksjemarkedet slik at du som framtidig hobby-investor blir gitt muligheten til å kunne oppnå like god eller til og med bedre avkastning enn profesjonelle investorer.

Les også:

Selger du aksjene når aksjemarkedet stuper?

OM FORFATTEREN

William er profesjonell fotballspiller for Tromsø IL. Med over 8 års erfaring fra toppidrett har han god innsikt i hvilke krav og egenskaper som stilles for å ta det neste steget i karrieren.

I løpet av årene som fotballspiller har han også arbeidet og høstet erfaring fra markedsavdelingen i klubben.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA WILLIAM

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.