Er det mulig å kombinere toppidrett og utdanning, og samtidig lykkes på begge arenaer? Ved å gjøre de riktige prioriteringene er det fullt mulig.

Hvordan kan du kombinere toppidrett og utdanning?

vidalab


Envelope

Er det mulig å kombinere toppidrett og utdanning, og samtidig lykkes på begge arenaer? Ved å gjøre de riktige prioriteringene er det fullt mulig.

Hvordan kan du kombinere toppidrett og utdanning?

Av William Johan Frantzen/ 03.11.2017


Facebook


Instagram


Twitter


Linkedin

Er det mulig å kombinere toppidrett og utdanning, og samtidig lykkes på begge arenaer? Ved å gjøre de riktige prioriteringene og utnytte tiden du har i løpet av dagen kan du gjøre nettopp det.

Å være toppidrettsutøver er den beste jobben i verden, uten tvil. Det å få lov til å trene, og i tillegg tjene penger til livets opphold er et privilegium uten sidestykke. Det er svært få som har muligheten til å leve av hobbyen sin, jeg har vært så heldig å få lov til det.

Kombinasjonen av utallige timer med trening og litt flaks har gjort det mulig for meg å være fotballspiller på heltid de siste årene. En tid preget av mange oppturer, men også noen nedturer. For livet som toppidrettsutøver har både gode og dårlige dager.

I løpet av de seks årene jeg har vært profesjonell fotballspiller har jeg rukket å gjøre meg noen erfaringer og refleksjoner rundt det å kombinere toppidrett og utdanning. Samtidig med å være fotballspiller har jeg nemlig fullført en bachelor i Økonomi og administrasjon.

Livet som toppidrettsutøver kan til tider være ensidig da det i korte trekk handler om å spise, drikke, trene, sove og repetere det. For å skape mer dynamikk i hverdagen valgte jeg å starte med utdanningen ved siden av, et valg jeg ikke angrer på i dag.

Gjennom studiene har jeg blant annet utvidet nettverket, fått påfyll av faglig kompetanse og utviklet meg som menneske. Gull verdt når livet etter fotballkarrieren begynner, et liv som kan komme raskere enn du aner. Hvordan du vil begynne det neste steget i arbeidskarrieren avhenger av hva du gjorde mens du var toppidrettsutøver.

Ved å gjøre noen smarte valg og prioritere riktig kan du gjøre overgangen fra toppidrettskarrieren til arbeidslivet mindre. Du slipper dermed å bekymre deg for hva du skal gjøre når karrieren begynner å nærme seg slutten.

Mine beste tips for å kombinere en utdanning med toppidrett: 

 1. Start med et emne
  • Fokuser på å ta et emne av gangen. Det vil bli både enklere å gjennomføre det, og du har tilstrekkelig med tid slik at emnet ikke blir en hindring for å prestere i idretten. Dersom du har kapasitet til å ta flere emner gjør du det.
 2. Legg en plan og strukturer hverdagen
  • Strukturer hverdagen slik at du vet både når og hvor lenge du skal arbeide med studiene. Det blir enklere å motivere seg til å gjennomføre, samtidig som det gjør det vanskeligere å utsette, eller hoppe over fordi du har planlagt å gjøre det.
 3. Sett av tid og prioriter 
  • Unnskyldningen om at du ikke har tid til å studere kan du legge bort med en gang. Personer med flere barn og fulltidsjobb har tid til å studere, da har du det også. Sett av tid og prioriter studiene. Det trenger ikke være så lenge av gangen. Det viktigste er å arbeide jevnt slik at du er forberedt den dagen eksamen kommer.
 4. Unngå utsettelser
  • Start så tidlig som mulig med arbeidet når du får utlevert innleveringer eller presentasjoner. Du gjør det mye enklere for deg selv hvis du har jobbet med innleveringen i ukene i forveien. Det blir uansett hektisk når innleveringsfristen nærmer seg, da handler det om å være forberedt.
 5. Samarbeid med medstudenter så ofte det lar seg gjøre
  • Finn deg noen å samarbeide med. Det er bedre å være to eller tre studenter når oppgavene ikke er helt forståelig. Det er i tillegg mer sosialt å være flere, samtidig som det er morsommere og du lærer bedre. Vinn-vinn.
 6. Ikke fortvil om du ikke kan møte på forelesning
  • Foreleser legger alltid ut forelesningene på internett, og dersom hun ikke gjør det kan du bare spørre pent så får du den tilsendt. Noen emner tilbyr også videoforelesninger slik at du kan se dem når du vil. Hvis dette ikke er nok kan kanskje en medstudent sende deg forelesningsnotatene.
 7. Gjør eksamensoppgaver
  • For å stille best mulig forberedt til eksamen er eksamensoppgaver nøkkelen. Gjør så mange eksamensoppgaver du kan, og spør foreleser hva som er mest relevant inn mot eksamen. Ofte får du noen hint om hva som kommer.

Det er flere fordeler med å ta en utdanning ved siden av toppidrettskarrieren. Blant annet kan det i perioder hvor det går tyngre med idretten være gunstig å ha noe annet å tenke på, da er studiene en fin arena.

Men for meg er kanskje den viktigste grunnen at jeg ønsker å ha flere pilarer å stå på. Det vil si at dersom en pilar knekker har jeg hvertfall en til, og gjerne flere enn det å stå på.

Ved å ha en slik tilnærming er du mindre sårbar den dagen det butter i mot, og alt ikke går på skinner. Du har nemlig bygget livet ditt rundt flere pilarer slik at du står støtt den dagen en pillar faller sammen. Den dagen kommer, du vet bare ikke når.

Lykke til med både utdanningen og toppidrettskarrieren! 😃

OM FORFATTEREN

William jobber i markedsavdelingen i Tromsø IL. Han er tidligere profesjonell fotballspiller for Tromsø IL. Med over 8 års erfaring fra toppidrett har han god innsikt i hvilke krav og egenskaper som stilles for å ta det neste steget i karrieren.

I tillegg interesserer han seg for investeringer, personlig utvikling og god musikk.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA WILLIAM

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2018 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.