Det siste året har jeg testet om jeg kun ved hjelp av språkplattformen ”Duolingo” kan lære meg spansk flytende. 365 dager senere har jeg fasiten, og den er ganske interessant.

Kan du lære spansk på 1 år?


vidalabDet siste året har jeg testet om jeg kun ved hjelp av språkplattformen ”Duolingo” kan lære meg spansk flytende. 365 dager senere har jeg fasiten, og den er ganske interessant.

Kan du lære spansk på 1 år?

Av William Johan Frantzen/ 08.12.2017
Det siste året har jeg testet om jeg kun ved hjelp av språkplattformen ”Duolingo” kan lære meg spansk flytende. 365 dager senere har jeg fasiten, og den er ganske interessant.

Bakgrunnen for at jeg startet det 365 dagers ”Duolingo” maratonet kommer fra min nysgjerrighet rundt det å lære nye ting. Jeg har alltid syntes at spansk er et spennende og interessant språk, men jeg har enda ikke prioritert å lære meg det. Før nå.

Det teller heller ikke negativt at Spansk er et av de mest utbredte språkene i verden (400 millioner har spansk som morsmål i verden). Oppsiden ved å lære spansk kan altså potensielt bli veldig stor, forutsatt at jeg lærer det flytende.

Reisen på et år har gått overraskende raskt. Starten var veldig spennende og jeg lærte nye ord og uttrykk hver eneste dag. Det gikk ikke lang tid før jeg hadde fullført alle de obligatoriske oppgavene som Basics, Food, Phrases, Present, Past tense osv. Når du har fullført disse gjelder det å holde dem oppdatert slik at du ikke glemmer ordene.

Etter hvert som månedene gikk hadde jeg gjort alle oppgavene så mange ganger at jeg nesten kunne dem på rams. Likevel satt jeg med en følelse av at jeg ikke kunne det fordi når jeg endelig fikk mulighet til å snakke med spanjoler klarte jeg ikke hente fram ordene.

Når jeg i mai hadde fullført alle de obligatoriske oppgavene, og følte at jeg hadde klart ”spillet” Duolingo lanserte utviklerne en ny funksjon. Et genialt trekk ettersom jeg begynte å bli noe lei av daværende oppgaver. Funksjonen var ”Bots”. Her fikk jeg muligheten til å chatte med ulike ”bots”. For eksempel på restaurant, i dyrehagen eller sommerens outfit.

Underveis i samtalene med botsene får jeg konkret tilbakemelding på setningsoppbygging og ordbruk, noe som er veldig bra når man er i utvikling. Oppdateringen gjorde at læringsutbytte, hvertfall for min del ble større enn tidligere. Noen måneder senere lanserte de muligheten til å snakke til botene, i tillegg til å bare skrive. Enda et steg i riktig retning for å gi brukerne et enda høyere læringsutbytte.

I tillegg til obligatoriske oppgaver og bots finnes det en “shop”  hvor du kan kjøpe diverse utvidelser. Du kan blant annet kjøpe Streak Freeze som gjør at du kan være inaktiv en hel dag uten å miste streaken du har. For å kjøpe en utvidelse må du bruke gems som du tjener opp gjennom å klare oppgaver. Videre er det en “Health” del og en “Clubs” del hvor du kan opprettholde helsen i Duolingo samt spille mot venner. Artige tilleggsfunksjoner, men føler for min egen del at bruksområdet ikke har truffet.

Noen erfaringer og tips til deg som ønsker å prøve Duolingo

Hvis jeg kunne spolt tilbake og startet dette 365 dagers eventyret på nytt ville jeg gjort det på en litt annen måte. Jeg ville for eksempel brukt mer tid på ”botene”. Her får du en mer virkelighetsnær følelse av å snakke språket fordi du konverserer med forskjellige ”personer” i aktuelle situasjoner.

I starten kunne jeg bare svare botene med tekst, men i løpet av året la utviklerne som tidligere nevnt til stemme slik at du faktisk får en følelse av å snakke med en spanjol. En kul oppdatering som viser at teamet i Duolingo satser hardt for å gjenskape dagsaktuelle situasjoner du ofte havner i når du enten er på ferie eller i jobbsammenheng.

Mitt tips er altså å bruke mer tid på botene, og litt mindre tid på de klassiske ord og setningsoversettelsene. Likevel tror jeg at kombinasjonen av begge har gjort at jeg har et langt større vokabular på spansk i dag enn det jeg hadde for et år siden. Målet mitt om prøve å lære spansk flytende bare ved hjelp av Duolingo er derimot ikke nådd. Til det er ikke appen god nok enda.

Duolingo er en super arena for å lære seg ord, uttrykk og tider. Dersom du er på jakt etter å lære språket flytende bør du oppsøke miljøer hvor de bare kan prate det aktuelle språket. Det er den absolutt mest effektive måten å lære på fordi du tvinges til å prate, og da lærer du raskere også. Har du ikke mulighet til å flytte utenlands finner du alltids noen som kan være interessert i å skype med deg.

I tillegg til ”Duolingo” finnes det flere andre gode hjelpemidler for å lære spansk eller andre fremmedspråk. Nedenfor har jeg listet opp noen av de jeg har brukt:

  • Memrise https://www.memrise.com
  • Lydbok med Michel Thomas, du finner den i iTunes (spansk, fransk, italiensk…)
  • Google translate http://translate.google.no/
  • Barnebøker på det aktuelle språket
  • Film og serier (undertekst på språket du skal lære)
  • Finn språkets 100 mest brukte ord og lær deg dem

Hva er dine erfaringer med å lære fremmedspråk?

OM FORFATTEREN

William er profesjonell fotballspiller for Tromsø IL. Med over 8 års erfaring fra toppidrett har han god innsikt i hvilke krav og egenskaper som stilles for å ta det neste steget i karrieren.

I løpet av årene som fotballspiller har han også arbeidet og høstet erfaring fra markedsavdelingen i klubben.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA WILLIAM

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.