Rentes rente – en kraft du sjelden har sett maken til

vidalab


Envelope

Rentes rente – en kraft du sjelden har sett maken til

Av William Johan Frantzen


Facebook


Instagram


Twitter


Linkedin

Har du tenkt over hvorfor besteforeldrene dine ofte har noen ekstra kroner i banken? Årsaken til det er selvfølgelig sammensatt, men en viktig faktor er at de har levd lengre enn deg. I løpet av denne perioden har de enten investert jevnlig eller sporadisk. I begge tilfeller har rentes rente arbeidet i deres favør.

Rentes rente er et enkelt konsept som best viser seg i aksjemarkedet, men det gjelder like fullt andre områder i livet også. Lar du effekten få jobbe lenge nok kan den skape en kraft du sjelden har sett maken til.

Hva betyr så egentlig det matematiske begrepet rentes rente? Rentes rente betyr at det beløpet du starter med enten det er penger eller kunnskap forrentes flere ganger. Jo lengre tiden går jo større blir denne effekten.

I det øyeblikket du forstår denne magien kommer du til å praktisere det på flere områder i livet ditt. Enten det er penger, kunnskap, humankapital osv. så kan det forrentes.

Investeringsorakelet fra Omaha, Warren Buffett har ved flere anledninger røpet sin hemmelighet til suksess.  Det er enkelt, sier Buffett:

Min rikdom har kommet gjennom en kombinasjon av å bo i Amerika, noen gode gener og rentes rente.

Om du har gode gener (mest sannsynlig har du det) kan jeg ikke svare på,  men at rentes rente kan hjelpe deg til nye høyder er jeg helt sikker på.

Vær tålmodig og ikke gi opp

Mange som starter å investere både ønsker og tror at de over natten skal tjene store summer, det hører til sjeldenhetene. Fakta er at de aller fleste som er suksessfulle, enten det er investorer eller idrettsutøvere har arbeidet og trent over lang tid. 

Den dagen de lykkes er det svært få, om ingen som snakker om arbeidet de har lagt ned i forkant av suksessen. For de aller fleste kan det virke som de bare har lyktes over natten.

Dette kan direkte overføres til deg som investerer. Det tar nemlig minimum 6-7 år  før du kan se effekten av rentes rente. I de fleste tilfeller gir investoren opp lenge før fordi den ikke ser umiddelbare resultater.  Som alt annet går aksjemarkedet både opp og ned, men arbeider/sparer du konsistent over tid vil forhåpentligvis resultatene komme.

Stikkordet her er eksponentiell vekst, i motsetning til lineær vekst blir den eksponentielle veksten større desto lengre tiden går. Effekten av vekst multiplisert med vekst blir enorm over tid.  2×2=4, 4×2=8, 8×2=16, 16×2=32 osv.  Jo lengre tid, jo større tall.

Tid er nøkkelen til suksess i aksjemarkedet

La meg ta et enkelt eksempel som viser hva dette kan bety i praksis:

To søsken, Lise og Petter bestemmer seg for å investere kr 4000 i året. Lise starter når hun er 16 år, og sparer hvert år til og med fylte 20 år. Hun sparer totalt kr 20 000.

Petter derimot starter sparingen når han er 28 år og sparer kr 4000 hvert år fram til og med fylte 65 år, han sparer totalt kr 152 000.

For å forenkle antar vi at begge får en gjennomsnittlig årlig avkastning på 10%. Når de fyller 35 år vil porteføljen til Lise ha en verdi på kr 112 000, mens Petter sin vil ha en verdi på kr 50 000.

Det er først mot slutten av perioden ved fylte 65 år at effekten virkelig viser seg. Da har nemlig skarve kr 20 000 som Lise sparte, vokst til hele 1,9 millioner kroner. Mens Petter sine kr 152 000 har vokst til 1,6 millioner. Som du ser har verdiene deres mangedoblet seg.

Grafen nedenfor viser verdiutviklingen til Lise og Petter sine porteføljer.

Ved første øyekast tenker du kanskje at utviklingen er den samme. Det interessante er at Lise som har et mye lavere sparebeløp sitter igjen med høyere avkastning enn Petter som sparer kr 4000 hvert år fra han er 28 år til han er 65 år. Lise sitter igjen med over kr 300 000 mer enn Petter.

Magien som jeg tidligere har snakket om har inntruffet med full styrke.

Det er verdt å merke seg at dersom avkastningen er lavere enn 10 % vil resultatet endre seg. Når avkastningen går ned vil det bli enda viktigere å spare jevnt og trutt over lang tid. Det som uansett er sikkert er at jo tidligere du starter å spare, jo større blir effekten.

Aksjemarkedet har ofte en tendens til å overføre verdi fra den utålmodige til den tålmodige. Veien til suksess er derfor ikke en sprint, men et maraton. Tid er nemlig din beste venn i aksjemarkedet.

Er du urolig for svingningene som ryster markedet om dagen?  Kanskje kan dette innlegget roe nervene. “Selger du når aksjemarkedet stuper?”

OM FORFATTEREN

William er arrangement- og arenaansvarlig i Tromsø IL. Han er tidligere profesjonell fotballspiller for klubben. Med over 8 års erfaring fra toppidrett har han god innsikt i hvilke krav og egenskaper som stilles for å ta det neste steget i karrieren.

I tillegg interesserer han seg for investeringer, personlig utvikling og god musikk.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA WILLIAM

Opphavrett © 2018 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.