I skrivende stund er vi midt i den fjerde industrielle revolusjonen, en revolusjon som tar oss i retning av mange nye muligheter, men også utfordringer. Innen kort tid vil det være mulig å oppnå det vi såvidt kunne drømme om for 20-30 år siden. En verden fylt med digitale skjermer, roboter og selvkjørende biler er bare noe av det vi har i vente i nær framtid.

Robotene inntar arbeidsmarkedet


vidalabI skrivende stund er vi midt i den fjerde industrielle revolusjonen, en revolusjon som tar oss i retning av mange nye muligheter, men også utfordringer. Innen kort tid vil det være mulig å oppnå det vi såvidt kunne drømme om for 20-30 år siden. En verden fylt med digitale skjermer, roboter og selvkjørende biler er bare noe av det vi har i vente i nær framtid.

Robotene inntar arbeidsmarkedet

Av William Johan Frantzen/ 02.08.2017
I skrivende stund er vi midt i den fjerde industrielle revolusjonen. En revolusjon som tar oss i retning av mange nye muligheter, men også utfordringer. Innen kort tid vil det være mulig å oppnå det vi såvidt kunne drømme om for 20-30 år siden. Digitale skjermer, roboter og selvkjørende biler er bare noe av det vi har i vente i nær framtid.

Ser vi helt tilbake til 1800-tallet var dette i høyeste grad utenkelig da store deler av samfunnet (70%) tjente sine kroner fra gårdsbruk. I dag, bare 200 år etter er de fleste av bøndenes oppgaver erstattet med maskiner. Maskiner gjør at bøndene kan produsere høyere volumer på en langt mer effektiv måte. Faktisk er så lite som 1% av arbeidsplassene på gårdene igjen. Følger vi en slik utvikling, og tar i betraktning den raske utviklingen er det ikke utenkelig at 70% av jobbene våre i dag ikke vil eksistere ved utgangen av dette århundre, men være automatisert.

For mange kan denne utviklingen virke skremmende og brutal. Men dersom vi velger å tenke innovativt gir dette oss unike muligheter til å tenke nytt og annerledes. Hvilke arbeidsoppgaver kommende generasjoner vil ha når de inntar arbeidsmarkedet er fortsatt usikker. Det som derimot framstår som et sikkert veddemål er at framtidens arbeidsoppgaver vil avhenge av automatisering. Til sammenligning var mange av dagens jobber slik som webdesigner, ernæringsfysiolog, fotograf, blogger og bilmekaniker helt utenkelig for bøndene på 1800-tallet.

Det store buzz-ordet innenfor internasjonal teknologi i 2016 var kunstig intelligens. De seneste årene har utviklingen innenfor denne typen teknologi eksplodert, og et godt eksempel er Amazon Echo, og dens personlige assistent Alexa som hjelper deg med små gjøremål du ikke visste du trengte hjelp til. Om noen år er det ikke utenkelig at den du samarbeider tettest med er en maskin eller robot. Når vi først kan samarbeide om arbeidsoppgaver er det uungåelig at de flyter over i hverandre. Dermed vil våre gamle oppgaver være robotens oppgaver. Og våre nye oppgaver vil være noe vi knapt kan drømme om i dag.

Utviklingen innenfor kunstig kognisjon, smarte sensorer, maskinlæring og distribusjon gjør at jobber som innebærer store mengder data og papirarbeid vil bli erstattet av roboter. Potensielt kan de faste oppgavene innenfor alle informasjons krevende jobber bli automatisert. Det spiller ingen rolle om du er advokat, oversetter, arkitekt, lege eller til og med programmerer. Robotenes inntreden i arbeidsmarkedet vil bli enorm.

Bedrifter som er i stand til å utnytte den raske teknologiske utviklingen, og implementerer det kan oppnå et konkurransefortrinn i forhold til konkurrenter som ikke forstår alvoret. Når vi vet at roboter og maskiner kan lese gjennom titusenvis av sider på få sekunder sier det seg selv at bedriftene med ansatte som kan samhandle med disse, vil være bedre rustet til å ta både raskere og flere rasjonelle beslutninger.

Dagens arbeidsmarked står ovenfor store omstillinger. På kort sikt kan det føre til at flere mister jobbene og at arbeidsledigheten stiger. På lengre sikt har historien vist at menneskene alltid er i stand til å skape nye arbeidsplasser til tross for teknologiske nyvinninger. Framtiden er nå. Bare de bedriftene som tør å satse på, og samtidig utnytte teknologien vil være motstandsdyktige i årene som kommer.

OM FORFATTEREN

William er profesjonell fotballspiller for Tromsø IL. Med over 8 års erfaring fra toppidrett har han god innsikt i hvilke krav og egenskaper som stilles for å ta det neste steget i karrieren.

I løpet av årene som fotballspiller har han også arbeidet og høstet erfaring fra markedsavdelingen i klubben.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA WILLIAM

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.