Aksjemarkedets evne til å skape millionærer er på mange måter unikt. De siste hundre årene har aksjemarkedet vært den beste plassen for langsiktige investorer som ønsker å bygge formuen sin. Dette til tross for en rekke bull- og bearmarkeder på veien. Investorer som er dyktige til å gjenkjenne mønster, og forstår viktigheten av langsiktighet har gode muligheter for å lykkes i aksjemarkedet.

Selger du aksjene når aksjemarkedet stuper?

 

vidalabAksjemarkedets evne til å skape millionærer er på mange måter unikt. De siste hundre årene har aksjemarkedet vært den beste plassen for langsiktige investorer som ønsker å bygge formuen sin. Dette til tross for en rekke bull- og bearmarkeder på veien. Investorer som er dyktige til å gjenkjenne mønster, og forstår viktigheten av langsiktighet har gode muligheter for å lykkes i aksjemarkedet.

Selger du aksjene når aksjemarkedet stuper?

Av William Johan Frantzen/ 12.10.2017
Aksjemarkedet har en egen evne til å skape millionærer. De siste hundre årene har aksjemarkedet vært den beste plassen for langsiktige investorer som ønsker å bygge formuen sin. Dette til tross for en rekke bull- og bearmarkeder på veien. Beslutningene du tar i disse periodene er avgjørende for avkastningen på lang sikt. Er du en av de som selger aksjene når markedet stuper? 

For mange kan det å investere pengene sine i aksjemarkedet virke fjernt og langt unna. Faktorer som lav kunnskap, risiko og nyhetsartikler om aksjemarkeder i fritt fall kan være noen av årsakene som gjør terskelen til å investere i aksjemarkedet høyere.

De som holder seg utenfor velger kanskje det trygge alternativet gjennom å spare overskuddet på sparekonto. Her er det ingen annen risiko enn at banken kan gå konkurs Noe som er mindre sannsynlig. Oppsiden er derimot liten, og som jeg skrev om i Investeringsskolen – Hvor skal du investere pengene dine? taper du penger på å ha dem plassert i banken i dagens marked.

Det er viktig å understreke at risikoen for deg som hobby-investor alltid vil være tilstede når du investerer. Du bør ha som hovedregel at du ikke investerer mer penger enn du er villig til å tape. Aksjemarkedet driver nemlig ikke med veldedighet.

Ved å studere aksjemarkedets utvikling de siste hundre årene kan vi registrere noen interessante mønster. I det øyeblikket du forstår at investering i aksjemarkedet er et langsiktig prosjekt vil du kunne begynne å dra nytte av de ulike mønstrene.

Kanskje forsvinner usikkerheten og frykten for aksjemarkedet i samme slengen. Dette fordi du har skjønt at aksjemarkedet er mer forutsigbart enn du kanskje trodde.

Før jeg går inn på hoveddelen av innlegget er det nødvendig å forstå forskjellen på en korreksjon og et bearmarked:

  1. En korreksjon inntreffer når aksjemarkedet faller med 10 prosent.
  2. Et bearmarked inntreffer når aksjemarkedet faller med minst 20 prosent fra dens toppnoteringer.

I den grad det er mulig skal jeg nå prøve å ufarliggjøre aksjemarkedet med noen interessante tall og fakta.

Korreksjoner har siden 1900 inntruffet i gjennomsnitt en gang i året. 

For alle unge hobby-investorer betyr det at markedet korrigerer like ofte som vi feirer julaften. Korreksjoner er altså en del av det å investere i aksjemarkedet. Når vi i tillegg vet at korreksjoner varer under to måneder i snitt forstår vi at det kun er midlertidig.

Dersom du klarer å holde følelsene i sjakk, og unngår å selge mens du ser at pengene dine faller i verdi kan du dra nytte av slike korreksjoner på lengre sikt.

1 av 5 korreksjoner blir til et bearmarked

Det er altså hele 80% sannsynlighet for at korreksjoner ikke blir langvarig. Dersom du får panikk og frykter at hele markedet skal kollapse, kan det være at i det øyeblikket du selger deg ut av investeringen, så stiger markedet igjen.

Når du nå vet at de fleste korreksjonene ender i et stigende marked vil det bli enklere å holde roen når det blåser i markedet.

Det er umulig å forutse med sikkerhet når markedet vil stige eller falle

Vi leser daglig om økonomiske eksperter som uttaler seg om at vi bør holde et øye med aksjeporteføljen. Dette fordi aksjemarkedet den siste tiden har beveget seg opp på for høye nivåer. De hevder at det kan være like før markedet stuper.

I noen tilfeller kan slike spådommer inntreffe, og økonomen blir ansett som et geni. Poenget er at det er svært få, om ingen investorer som kan vise til at de har solgt på topp og kjøpt på bunn over en lengre tidsperiode.

Warren Buffet er hvertfall klokkeklar på verdien av slike spådommer:

“We have long felt that the only value of stock forecasters is to make fortune-tellers look good.”

Warren Buffett

Den langsiktige trenden i aksjemarkedet er oppadgående

Historisk har den langsiktige utviklingen på de største indeksene i henholdsvis Norge og USA vært stigende til tross for en rekke korreksjoner og kriser.

Hovedindeksen på Oslo Børs har de siste 20 årene (fra 2015) steget med 510 prosent, og hatt en årlig gjennomsnittlig avkastning på 9,5 prosent. Mens S&P 500 har steget med 75 prosent, og hatt en årlig avkastning på 8,2 prosent i samme periode.

Historisk vekst er ingen garanti for framtidig vekst, men det kan brukes som en pekepinne på hvordan markedet vil utvikle seg de kommende tiårene.

Stadig nye innovasjoner gjør at produktiviteten vil fortsette å øke i kommende årene, og når produktiviteten blir bedre øker også verdiene.

Historisk inntreffer Bearmarkeder hvert tredje til femte år

Siden 1900 og fram til 2013 har det vært 123 korreksjoner (omtrent en i året), og 32 bearmarkeder (hvert 3,5 år). Di siste 70 årene har raten krympet til 14 bearmarkeder, altså har det inntruffet hvert femte år.

Varigheten på bearmarkedene har variert fra en og en halv måned til over to år. I gjennomsnitt varer de i 15 måneder med et fall på 32 prosent.

Bearmarkeder blir bullmarkeder

Når markedet har falt over lengre tid og alle tror at markedet aldri vil snu, kan det være svært lønnsomt å huske på at nedgangstider ikke varer evig. Selv de største neglebiterne slutter å bite negler med tiden.

De beste investorene drar nytte av korreksjoner, og bearmarkeder ved at de kjøper aksjer til lavere priser. Tanken er at når markedet begynner å stige igjen vil de oppnå høy fortjeneste på aksjeandelene de kjøpte på billigsalg i nedgangstidene.

“The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.”

Warren Buffett

Det handler ikke om å time markedet, det handler om å være i markedet

Som jeg har vært inne på består aksjemarkedet av både opp- og nedturer. Nedturene er en naturlig del av markedet. Enhver hobby-investor bør gjøre seg kjent med at slike scenarioer vil inntreffe. Dette for å stille best mulig forberedt når du plutselig står midt oppi det.

Faktisk er det slik at dersom du prøver å time markedet ved å kjøpe på bunn, og selge på topp kan du gå glipp av de beste dagene på børsen. Dager som over tid kan avgjøre om du oppnår suksess eller fiasko i aksjemarkedet.

Alle kan være uheldig å kjøpe seg inn i aksjemarkedet dagen før et stort fall inntreffer. Dersom du tenker langsiktig og har en plan, kan aksjemarkedet være en meget god arena for framtidig avkastning på kapitalen din.

I del 3 av Investeringsskolen skal vi se på ulike alternativer du kan velge mellom når du skal investere i aksjemarkedet.

Les også:

Investeringsskolen – Hvor skal du investere pengene dine?

OM FORFATTEREN

William er profesjonell fotballspiller for Tromsø IL. Med over 8 års erfaring fra toppidrett har han god innsikt i hvilke krav og egenskaper som stilles for å ta det neste steget i karrieren.

I løpet av årene som fotballspiller har han også arbeidet og høstet erfaring fra markedsavdelingen i klubben.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA WILLIAM


I ukens nyhetsbrev kan du blant annet lese om Sophia, Saudia Arabias nyeste innbygger, om Deep Map sitt samarbeid med Ford og få med deg ukens låt.

Sophia er Saudi Arabias nyeste innbygger, hun er ikke som alle andre

 


I ukens podcast diskuterer vi ulike kriterier for hva som er drømmejobben, hvordan du får den og flere gode historier rundt det å få drømmejobben.

Hva er drømmejobben, hvordan får du den og flere gode stories

 


Er det mulig å kombinere toppidrett og utdanning, og samtidig lykkes på begge arenaer? Ved å gjøre de riktige prioriteringene er det fullt mulig.

Hvordan kan du kombinere toppidrett og utdanning?

 

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.