Slik kan du bli rikere i 2018

Slik kan du bli rikere i 2018

 

vidalabSlik kan du bli rikere i 2018

Slik kan du bli rikere i 2018

Av Christopher René Vonheim / 25.12.2017
Et klassisk nyttårsforsett for mange av oss er å bli flinkere til å forvalte vår egen privatøkonomi. En sikker og sterk privatøkonomi gir oss både sikkerhet og et større mulighetsrom for handlinger. Derfor har vi under samlet flere steg som kan bidra til å gjøre deg rikere i 2018.

For å skaffe deg en bedre privatøkonomi i 2018 er det to forhold du må forsøke å forbedre. Det ene forholdet er inntektene du selv skaffer inn til din økonomi. Typisk vil dette være din arbeidsinntekt, i kombinasjon med ulike støtteordninger, finansinntekter og gaver. Det andre forholdet er utgiftene dine, altså hvor mye penger som går ut av bankkontoen din. Hovedpostene på utgiftssiden er gjerne banklån, billån, forsikringer og mat.

Forenklet kan vi si at en privatøkonomi er en funksjon av inntektssiden relativt til utgiftene dine. Desto større inntektssiden din er i forhold til utgiftene, desto bedre privatøkonomi har du.

Inntekter > Utgifter = God Privatøkonomi

For å bli rikere i 2018, bør du derfor ha to tanker i hodet samtidig. Hvordan kan du få opp inntektene dine, og hvordan kan du minimere utgiftene dine. Disse er ikke alltid uavhengige av hverandre og må derfor ses i sammenheng, med målet om å finne den optimale kombinasjon.

For eksempel: Hvis du bor i et sterkt leiemarked, kan det lønne seg å pusse opp et nytt soverom, for dernest å ha muligheten til å leie det ut hvis totalinntekten blir større enn utgiften.

Gi inntekten din flere ben å stå på

Når det kommer til din inntekt er noe av det mest effektive å skape flere inntektsstrømmer. I en ordinær jobb har du ofte et begrenset mulighetsrom til å bli rikere (mer overtid, promoteringer etc.), mens hvis du utforsker nye inntektsstrømmer vil du starte fra 0 og ha et større potensiale til raskt økt inntekt.

Når vi leter etter nye inntektsstrømmer kan vi både utforske ”aktive” og ”passive” muligheter. Aktive inntektsstrømmer vil kreve fysisk arbeid fra din side (vikar, barnepasser etc.), mens passive vil kreve minimum arbeid fra dine side (investeringer og utleie).

Eksempler på aktive inntektsmuligheter

Gjesterom AirBnB

Vær eksamensvakt – Eksamensvakter har en relativ høy timelønn, og ofte er det både muligheter til å jobbe på ukedagene (eksamener på skoler) og i helgene (båtførersertifikat). Å være eksamensvakt er derfor en ypperlig mulighet til de som ønsker ekstra inntekt uten mange forpliktelser og korte arbeidsdager.

Vær vert på AirBnB – AirBnB er en stor inntektsmulighet som du selv kan styre hvor mye arbeid du vil legge ned i. Ønsker du å bli en superhost, forventes det at du har en høy service ut mot gjestene sine, mens hvis du kun vil leie ut en leilighet eller et rom uten så mye oppfølging er det også en mulighet du kan benytte AirBnB til. Det viktigste er at du beskriver din leiemulighet så ærlig som mulig, slik at gjester ikke føler at du ikke har holdt ordet ditt.

Vær freelancer, selger, mentor eller støttekontakt – Det finnes utallige tjenesteportaler innen IT, web, bygg, mote, undervisning og støtteaktiviteter. De fleste av oss har noen kvaliteter som egner seg å leie ut som arbeidskraft. Dette kan være ekspertise innen web og programmering, eller en personlighet og kompetanse som kan bistå andre som trenger spesiell oppfølging.

Eksempler på passive inntektsmuligheter

Passiv sparing med Bitcoin

Start med å spare i et indeksfond – Mange er redd og skeptisk til aksjemarkedet, men sannheten er at det historisk sett er den beste plassen å bli rikere på. Det som også er en del av sannheten er at det dessverre også er en god plass å tape penger hvis man ikke har gjort hjemmeleksen sin, og ikke klarer å styre følelsene sine. Det tryggeste for de aller fleste er å lage en månedlig spareplan hos sin bank, og spare i en indeks (indeks har lavest kostnader).

Les her hvorfor du bør spare i aksjemarkedet

Invester 1 til 10% av dine sparepenger i noe med høy risiko (kryptovalutaer, egen start-up) – Hvis man ønsker å bli rikere på kort tid, er dette nesten aldri mulig uten å ta høy risiko. Hvis man ønsker høy risiko er det lurt at denne risikoen er kalkulert. En måte å forsikre dette på er at man enkelt kan trekke seg ut hvis man ser at dette går galt.

Eksempel: Når Richard Branson begynte med flyselskapet sitt Virgin Atlantic gjorde han en avtale med Boeing om å kunne levere tilbake alle flyene hvis businessen ikke gikk som planlagt etter 12 måneder.

En annen måte å ta en kalkulert risiko på er at man tåler å tape alle pengene som man har investert. Dette er i dag veldig aktuelt når man diskuterer hvorvidt man bør investere i bitcoin eller andre kryptovalutaer. Ingen vet hvor mye man kan tjene på investeringene, men alle vet at det er en reel sjanse for at investeringen kan bli tilnærmet 0 (regulatoriske hindringer, hacker-angrep etc.).

Les tre grunner til å investere i bitcoin

Hold utgiftene dine så lave som mulig – uten å ødelegge for inntektsmuligheter og livskvalitet

Når vi ser skal se på hvilke utgifter vi kan kutte for å gjøre oss rikere i 2018 er det viktig at vi ikke likestiller alle utgiftene våre. Som nevnt tidligere, gir noen av utgiftene oss både direkte og indirekte muligheten til å tjene mer.

Lev som om du var en student

Brettspill med venner

Selv om noen av utgiftene våre gir merverdi er det også ekstremt mange utgifter som vi med god samvittighet kan kvitte oss med. Det er en dårlig skjult hemmelighet at vi med økt inntekt også har en tendens til å øke forbruket vårt. Dette gjelder spesielt på mat og drikke (restaurant/cafébesøk), klær, aktiviteter som byturer, film, underholdning og reise.

Ønsker man en sterkere privatøkonomi i 2018 er det alfa omega at man klarer å holde utgiftene sine nede. Den beste hverdagen man kan prøve å lære av i 2018 er studentlivet. Klarer man i stor grad å leve som en student, samtidig som man øker inntektene sine vil man kjapt se en bankkonto i rask vekst.

Men hva betyr det å leve som en student? Noen av kjennetegnene kan være

  • Kjøp billig mat, og unngå restaurantbesøk
  • Del netflixkonto og andre underholdningstjenester med venner
  • Spis middag med og hos venner
  • Benytt aktiviteter som er gratis (åpne arrangementer, spillkvelder og friluftsliv)

Sammenlign alle dine store finansielle utgiftsposter jevnlig

Alle har utgiftsposter som spiser en stor del av inntekten. Dette er ofte bank- og billån, mobil- og internettutgifter, forsikringer og strøm. Dette er utgifter som ofte alle har uavhengig om man er rik eller fattig.

Men det som de færreste gjør, er å sette disse utgiftene ut på anbud jevnlig. Ved å sammenligne ulike tilbydere i markedet har man ved noen enkle steg muligheten til å spare flere tusen kroner i måneden. Det som ofte også er underkommunisert er at disse aktørene er pliktige til å hjelpe deg med å bytte leverandør, slik at du som oftest bare trenger å godkjenne et leverandørbytte.

Eksempler på slike tjenester er:

Finansportalen, Strømpris, Mobiltelefoni

Kjøp inn i store bulker og benytt kampanjetilbud

Mye av det vi kjøper er varer som vi må ha konsumere jevnlig, og som har en lang holderbarhet. Dette kan være hud- og hårprodukter, tannkrem, bestemte type matvarer som pasta og kornprodukter.

Det er ofte fordelaktig å kjøpe disse produktene inn i store kvantum og helst under kampanjeperioder. Selv om du vil ha en større utgift på kort sikt, vil det være en investering som gir deg stor gevinst. På ene siden presser du ned enhetskostnaden på produktene, men du reduserer også behovet for å dra på butikken, og dermed risikoen for unødvendige impulskjøp.

Tips: Last ned gode mat-apper, og hold deg oppdatert på når det er kampanjetilbud.

Bruk penger som forhandlingsmiddel

Nordmenn er generelt dårlig til å forhandle. Mange føler et sterkt ubehag ved å be om rabatterte priser, mens andre ikke tror det er en reel mulighet til å spare penger ved å forhandle.

Det er som regel alltid et mulighetsrom til å forhandle på prisen når man skal kjøpe noe – spesielt hvis man skal kjøpe brukte varer. Ofte kan et triks være å benytte seg av seddelpenger istedenfor kort i forhandlingssituasjoner. Da kan du enkelt si at du kun har x antall kroner på deg, og at en avtale blir med disse pengene her og nå -eller ikke.

Lykke til med din privatøkonomi i 2018!

Økonomisk frihet

OM FORFATTEREN

Christopher har jobbet som kommunikasjonskonsulent hos Hurtigruten, samt vært innleid som konsulent hos Visit Tromsø. I 2017 arbeidet han for det europeiske fin-tech selskapet CompareEuropeGroup i Lisboa hvor hovedfokuset var markedsføring og kommunikasjon.

Nå er Christopher ansatt i et 12 måneders engasjement hos Norges Sjømatråd.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA CHRISTOPHER


Slik kan du bli rikere i 2018

Slik kan du bli rikere i 2018

 


Få ting er mer omtalt i dag enn bitcoin, og det er vanskelig å gå en hel dag uten å bli påminnet om den populære kryptovalutaen. Under har vi samlet tre grunner til at det å kjøpe bitcoin kan være en attraktiv investeringsmulighet, selv om det er store mørke skyer som kan true den potensielle avkastningen.

Tre grunner til å kjøpe bitcoin i 2018

 


Hvilke næringen skal Norge leve av fremover?

Hvilke næringer skal Norge leve av fremover?

 

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.