Tre gjennombrudd ved hjelp av AI og roboter

Tre fremskritt som ble gjort av roboter og AI i 2017

vidalab


Envelope

Tre gjennombrudd ved hjelp av AI og roboter

Tre fremskritt som ble gjort av roboter og AI i 2017

Av Christopher René Vonheim / 10.01.2018


Facebook


Instagram


Twitter


Linkedin

2017 var et år med mange innovasjoner og gjennombrudd. Spesielt innenfor AI, robotisering og blockchain ble det gjennomgående utviklet nye produkter og tjenester. Under har vi samlet tre unike gjennombrudd av roboter og AI som kan bli videreutviklet i 2018.

1. En robot satt inn to 3D-plantater uten assistanse fra tannleger i Kina

Mange av oss har i dag stor tannlegeskrekk. Om denne skrekken blir mindre eller større når en robot kan ta deg imot på tannlegekontoret og behandle deg uten menneskelig hjelp er ikke kjent. Men dette er allerede idag teknisk mulig i Kina, og sier noe om det enorme potensialet fremover.

Roboten ble på forhånd programmert til å forstå pasienten sin munn- og tannstruktur, og selv om roboten ble nøye observert av tannleger gjorde den hele operasjonen selv og fullførte den med høy presisjon.

Hvorfor er dette viktig?

Kina har mangel på tannleger, og langvarige tannplager kan både føre til lavere arbeidsproduktivitet og alvorlige sykdommer. Det er hele 400 millioner mennesker i Kina som har behov for implantat, men kun 1 million behandlinger blir gjennomført i året. I tillegg, er det en fare for flere tannproblemer hvis man oppsøker underkvalifiserte tannleger. Dermed kan roboter sikre et større tilbud av tannlegetjenester, og operere med mindre feil enn mennesker i fremtiden.

Trykk her for å se video av selve operasjonen.

2. Selvlært AI er bedre enn doktorer til å forutse hjerteinfarkt

Mennesker er komplekse vesener, og ofte er det vanskelig å gi en 100% korrekt diagnose samt være i forkant av pasientens behov. Dette kan AI forandre fremover. Det er nå bevist at man ved hjelp av maskinlæring har muligheten til å trene opp datamaskiner som har en større sjanse til å forutse hjerteinfarkt enn doktorer.

Dette er også bare starten på fremskrittene innenfor AI fremover. Forskerne bak undersøkelsen sier at man kan forvente enda større effekt fremover ved å dedikere mer datakraft til systemene. Sannsynligvis vil man i løpet av få år se unike AI-løsninger som bidrar til å holde helsen vår bedre vedlike.

Hvorfor er dette viktig?

Hjerteinfarkt tar livet av 10-talls-millioner årlig, og er en av de mest kompliserte og akutte hendelsene å forutse. Dermed er det viktig at doktorer får tilgang til gode AI-løsninger slik at de kan forbedre beslutningsgrunnlaget sitt mot pasienter.

3. Roboten Sophia ble gitt statsborgerskap i Saudi Arabia

I 2017 fikk en robot for første gang statsborgerskap. Roboten Sophia, fikk sitt statsborgerskap i Saudia Arabia og har ved flere anledninger deltatt på konferanser verden over. Sophia er en robot utviklet av Hanson Robotics og annonseringen av hennes statsborgerskap ble annonsert under Future Investment Initiative i Riyadh.

Hvorfor er dette viktig?

Utviklingen innenfor robotisering og AI blir å fortsette de neste årene, og snart vil vi kommunisere og samarbeide tett med roboter. Vi må derfor som samfunn diskutere og ta stilling til hvordan vi skal regulere og behandle robotene som integreres i vårt samfunn. Jo mer robotene oppfattes som mennesker, desto vanskeligere blir problemstillingene innenfor etikk og miljø #westworld. 

OM FORFATTEREN

Christopher har jobbet som kommunikasjonskonsulent hos Hurtigruten, samt vært innleid som konsulent hos Visit Tromsø. I 2017 arbeidet han for det europeiske fin-tech selskapet CompareEuropeGroup i Lisboa hvor hovedfokuset var markedsføring og kommunikasjon.

Nå er Christopher ansatt i et 12 måneders engasjement hos Norges Sjømatråd.

SPØRSMÅL?

kontakt@vidalab.no

MER FRA CHRISTOPHER

Boost inspirasjonen med vårt månedlige nyhetsbrev?

Vårt skreddersydde nyhetsbrev holder deg oppdatert på de nyeste trendene, samt aktuelle temaer som teknologi og investering.

Opphavrett © 2017 vidalab, Alle rettigheter forbeholdt.