Utdanning er viktig og et nødvendig verktøy for å opprettholde eksponentiell utvikling innen teknologi, og samfunnsnyttige nyvinninger som innen delingsøkonomi og underholdning.
Jeg har nylig fullført to bachelorgrader innen økonomi/business. Akkurat nå studerer jeg master i økonomi og administrasjon (siviløkonomi-studiet). Hvordan kan jeg utnytte kunnskap og erfaringer fra min utdanning i overgangen til arbeidslivet?
Tradisjonelt sett har banker vært en arbeidsplass nærmest forbeholdt økonomer, men det er viktig å forstå at banker selv retter seg mer og mer inn mot teknologi. Banker er blitt «teknologiske virksomheter som tilbyr finansielle tjenester». På DnB sin egen blogg kan man blant annet lese at bank er teknologi. Det er en betydelig forskjell fra tradisjonelle tanker om bankvirksomhet, og forskjellen betyr særlig at banker har i stadig større grad bruk for arbeidstakere med teknologisk kompetanse og bakgrunn, og ikke i like stor grad for økonomer. Jeg opplever at mange økonomi-studenter kan få seg en liten overraskelse når de er ferdigutdannet.
Selv ser jeg på utdanning som en plattform for å få verktøyene som kreves for at jeg kan være tilpasningsdyktig i et samfunn i rask endring, økt innsikt, og nye perspektiver på utfordringer og muligheter. Derfor bruker jeg mye tid også utenom studier på å tilegne meg erfaringer på flere arenaer som for eksempel gjennom seminarer, konferanser, deltidsjobb og konkurranser. Tverrfaglig kompetanse og erfaring gir synergier som bidrar på sikt til gode resultater også på skolebenken.
Framtiden er spennende. Det er viktig å være positive til framtidsutsiktene, men det kan samtidig være fordelaktig å reflektere over hvilke verktøy i verktøykassen som blir med i overgangen fra studier til næringsliv. Vi, studenter og unge profesjonelle, må være tilpasningsdyktige, mottakelig for ny kunnskap, og forberedt på raske omstillinger innen ulike bransjer.